Конференція відкриття Програми HUSKROUA в Еделені

Розвиток місцевої культури прикордонних регіонів в поєднанні з туризмом, захист навколишнього середовища, покращення доступу до регіонів, розвиток транспортних систем, спільні заходи з попередження природних катастроф, підтримка охорони здоров’я, - наскрізні Пріоритети Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 (HUSKROUA) - активно обговорювалися на конференції з нагоди відкриття Програми, що відбулася в угорському містечку Еделені 13 липня 2017 року. На конференції йшлося, зокрема, про правові основи реалізації Програми присудження грантів на основі конкурсного відбору проектів протягом програмного періоду, що триватиме до кінця 2020 року.

В цілому орієнтовний обсяг фінансування, доступний в рамках оголошеного конкурсу грантових проектів даного набору складає 22 млн. євро. Проекти, що фінансуватимуться з бюджету Програми можуть бути реалізовані на прикордонних територіях чотирьох країн:Угорщини, Словаччини,Румунії та України. Партнерство у таких проектах повинно бути побудовано на принципах прийнятності території, організаційно-правового устрою, фінансової спроможності, досвіду реалізації міжнародних проектів. Спільний проект можуть подати організації, що представлятимуть одну з країн ЄС на вибір, спільно з партнером з України, яка є обов’язковим учасником.

Очільники Закарпатської, Івано-Франківської областей, які є рівноправними учасниками Програми активно обговорювали напрямки співпраці та аспекти реалізації транскордонних проектів під час стартової конференції.

Сесію відкриття Програми розпочав Голова Спільного Органу Управління Програми, Прем’єр-Міністр Угорщини, Зігмунд Перені. Під час виступу п.Перені відзначив, що особливо важливою умовою успішного виконання грантових проектів євчасне дофінансування проектів країнами – учасницями.

В ході конференції проведено круглі столи з представниками країн-учасниць - Угорщини, Словаччини,Румунії та України, під час якого обговорювалися напрямки та критерії успішного виконання траскордонних проектів розвитку прикордонних територій, модератором якого виступив Голова Спільного Технічного Секретаріату Арон Сокач.

На завершальній сесії конференції презентовано умови конкурсного набору проектів програмним менеджером Сергієм Замарі.

Виноградівщина є активним регіоном Закарпаття, який приймає безпосередню участь у такого типу заходах. На конференції відкриття Програми прийняли участь представники Виноградівської міської ради, а саме директор КП «Центр інвестицій та розвитку» Виноградівської міської ради Артур Шерегі.

«Грантових програм є багато, але HUSKROUA- це один з ефективних механізмів вирішення спільних проблем для прикордонних територіях трьох держав ЄС та України. Маю велику надію, що завдяки цій програмі нам вдасться створити більше можливостей розвитку міста Виноградів. Наразі ми перебуваємо в активному пошуку партнерів для наших проектів, але з почутої під час конференції інформації можна зробити висновок – ЄС зацікавлений у підтримці проектів з боку України та Закарпаття зокрема», – підсумував п.Шерегі, директор Центру інвестицій та розвитку Виноградівської міської ради.